HTML

Háztervezés

Építészmérnökként családi házak és társasházak tervezési, kivitelezési, felújítási munkáival foglalkozom. Naponta készítek árajánlatokat kisebb-nagyobb munkákra, amelyekről - úgy gondolom - hasznosak lehetnek annak is, aki az ajánlatkérésig ugyan nem jutott el, de építési, felújítási munkához konkrét árakat keres a költségei tervezéséhez. (Csiky Botond építészmérnök)

Facebook:

Ajánlott oldalak:

Családi ház tervezése, építése: árak, kivitelezési tanácsok

2012.05.22. 14:45 Nap-Lak

Felelős műszaki vezetés: alapozás

Címkék: alapozás

A tervezés és a kivitelezés mellett fel szoktak kérni felelős műszaki vezetői feladatok ellátására is. Ha a Megrendelő nem szakember, vagy nem ér rá, akkor az én feladatom, hogy az építkezés sarkalatos pontjainál ellenőrizzem a kivitelező(ke)t. Egy most futó munkán fogom bemutatni, képekkel együtt, hogy milyen fázisoknál, mire kell ügyelni.

Alapozás:

Az alaptestek mélysége és szélessége a tervben előírt kell legyen. Ha ezt nem tartják be, akkor az később az épület egyenlőtlen süllyedéséhez, ez pedig repedésekhez vezethet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkagödör alja szilárd talaj kell legyen! Puha, visszaömlött földre nem lehet rábetonozni, mert itt később nagyob lesz a süllyedés, és a tartószerkezet meg fog repedni. Ha valahol beomlik a földpart, azt ki kell lapátolni, és az alaptest szélét be kell zsaluzni. Mint a képen látható példánál is ezt előírtam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Általában az alapozás vasszerelés nélkül történik, erre csak rossz minőségű talaj esetén van szükség, de egyre több helyen a biztonság miatt készítenek minimális mennyiségű vasalást. Ahhoz, hogy ez hatékony legyen, statikusnak kell megtervezni, hogy hova, mekkora mennyiség kerüljön!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alaptestek családi ház esetén nem kívánnak nagyon erős betonminőséget (a statikus műleírás ezt tartalmazza), így nem érdemes ezzel spórolni (bontásból visszamaradt törmelék beledobálásával), mert hibás kivitelezés esetén a károk nagyok, a javítás költséges.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr684531839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása