HTML

Háztervezés

Építészmérnökként családi házak és társasházak tervezési, kivitelezési, felújítási munkáival foglalkozom. Naponta készítek árajánlatokat kisebb-nagyobb munkákra, amelyekről - úgy gondolom - hasznosak lehetnek annak is, aki az ajánlatkérésig ugyan nem jutott el, de építési, felújítási munkához konkrét árakat keres a költségei tervezéséhez. (Csiky Botond építészmérnök)

Facebook:

Ajánlott oldalak:

Családi ház tervezése, építése: árak, kivitelezési tanácsok

2015.03.17. 18:41 Nap-Lak

Tervezéstől a beköltözésig

Címkék: javítás alapozás alap

Ha a tetővel már tisztában vagyunk, akkor nézzünk a lábunk elé vagy inkább alá, és tekintsük meg, hogy mi újság van az alapozás körül.

Ez a szerkezet azért fontos, mert az épület összes terhét közvetítőként az alap adja át a talajnak. Emiatt a kialakítása attól függ, hogy milyen masszív vagy épp laza szerkezetű földre épült a házunk. Családi házak esetében, a mi éghajlatunkon ez többnyire sávalap. A neve onnan jön, hogy a falak alatt a földbeásva egy sávként követi azokat.

Anyagát tekintve régebbi épületeknél (50-80 évvel ezelőtt készültekre gondolok) tégla vagy kő, amúgy az esetek többségében beton. Ezt csak úgy tudjuk megállapítani, ha valahol a külső fal mellett ásunk egy gödröt.

Amit ilyenkor figyelni kell:

  • A vastagság. Ez legkevesebb 40 cm legyen, ha felette tartófal vagy külső fal található.
  • A talajszint alatt legyen legalább 80 cm-el.
  • Ne legyen rajta fagyásnyom, repedés.

A rossz szerkezetű alaptestek javíthatók, de ehhez már statikus szakvéleménye kell, nem bonyolódom bele, hogy milyen eljárások jöhetnek szóba, mert az nagyon hosszú lenne.

Ha alapsüllyedésből eredő károk találhatók, akkor sem kell azonnal megriadni. Azt érdemes ebben a témában laikusként megérteni, hogy mi okoz ilyet:

  1. Eleve rosszul készült. (Ócska anyagból, szakszerűtlenül, stb...) Ilyen házat ne vegyünk, mert ha már az építkezés elején anno elfogyott a lelkesedés a precíz munkához (vagy eleve nem is volt ilyen késztetés), akkor milyen lehet a felmenő szerkezet!!!
  2. Ha egy jól elkészített ház hosszú éveken át áll mint a cövek, majd egyszer csak repedések jelennek meg a falán, jelezve a süllyedést, ez azt mutatja, hogy az alap alól eltünt a talaj. Ez szinte kivétel nélkül annak a következménye, hogy a víz elmosta a földet. Már csak azt kell megkeresni, hogy ez miért történt. Ez lehet esővíz, rétegvíz, csőtörés. Meg kell szüntetni az okot, ki kell javítani a problémát és mehet minden a régi kerékvágásban.

Összegezve: az alapozási hibák javíthatók, de költségesek, lehetőleg olyan házba szeressünk bele, ami biztos lábakon áll!

Szólj hozzá!

2015.02.23. 10:08 Nap-Lak

Tervezéstől a beköltözésig

Címkék: szakember tető tetőszerkezet cserépfedés

Ahogy ígértem, elkezdem boncolgatni az épületünk szerkezeteit.

Legelőször a tetővel kezdem, mert szerintem ez a lagfontosabb, hisz hiába újítjuk fel a belső tereket, ha közben ázunk befelé. Az épületekben a legtöbb kárt a víz bejutása tudja okozni (leszámítva a rossz szomszédot, a piromániás gyerekeket, a földrengést, stb...) legyen ez felülről vagy alulról jövő nedvesség. Ezért szoktam én javasolni az ügyfeleimnek, hogy ez legyen az elsődleges feladat, ennek a rendbetétele.

Az első dolog a külső szemrevételezés. Egy tetőfelületen a cserepek egységes színűek, ép szélűek kellenek legyenek, illetve síkokkal határolt felületet kell lássunk. Ha már hullámok vannak rajta, akkor az az alatta található tartószerkezet károsodására utal (kivéve ha organikus épülettel állunk szemben... :-)).

megroggyant_teto.png20150201_124733.jpg

20150201_123755_1.jpg

Ha kívülről körbejártuk a házat, akkor ne sajnáljuk az időt és a ruhánkat a padlás belső megtekintéséhez. Vigyünk elelámpát és kukkancsunk be minden sarokba, de legfőképpen legyen nálunk valaki, aki ért is ehhez. A legtöbb kárt a rovarok okozzák, ezeknek a nyomait a fa külsején apró lyukak jelzik, alattuk finom "fűrészpor", és ütögetésre kongó hangot adhat a fa, ha már jól szétrágták. A rovarokat írtószerekkel ki lehet űzni és távol lehet tartani, de szakember kell eldöntse, hogy a tartószerkezet mely elemeit kell cserélni.

cincer.jpgA másik károsító tényezők a különféle gombák. Itt nem olyanokra gondolok, amiket az erdőben szedünk, ezek a fa belsejében és a felületén hoznak létre telepeket, kinézetre olyan mint a penész vagy szivacs és elég jellegzetes dohos szaguk van. Ezekkel az a gond, hogy "fertőzőek", ha csak kis területet támadtak meg, akkor a javításnál nagyon kell ügyelni, hogy az ép részekkel ne kerüljenek fizikai kontaktusba. Mindent le kell fertőtleníteni!!!

konnyezo_hazi_gomba.bmp

Fa födém esetén az "ugrálásos" módszer kevés, a felső deszkázatot fel kell szedni és úgy kell vizsgálatot tartani. Gombakárosodás főleg a beázásoknál illetve azokon a helyeken fordul elő, ahol a fa csatlakozik a tartószerkezethez, illetve ahol elfalazásra kerültek egyes elemek.

A fenti illusztrációk egy részét a netről vettem, mert én ilyen problámával eddig egyszer találkoztam.

Néhány fotót mellékelek a mi tetőnkről is, aminek a szerkezete jó, de az ereszlambéria és a bádogozás már használhatatlan, illetve a fedést is le kell cserélni, ami most még elmegy, de 5-10 éven belü gondok lesznek vele, és sokkal fájóbb úgy beázás veszélyének kitenni magunkat, hogy már belül elhelyezkdetünk, felújítottunk. Ha az anyagi erőforrások nem engedik akkor a belső munkákban kell elhagyni dolgokat, vagy a külső homlokzat szigetelést később elvégezni, stb. De erről még lesz szó a továbbiakban.

Szólj hozzá!

2015.02.18. 12:12 Nap-Lak

Tervezéstől a beköltözésig

Címkék: szakember

Ott tartunk, hogy már kiválasztottuk az ingatlanunkat, be is mentünk, de még csak kerülgetjük, és ez egyelőre maradjon is így. Ilyenkor az szokott lenni a dilemma, hogy mit változtathatunk rajta, mennyibe fog kerülni, milyen rejtett hibák bukkanhatnak a felszínre.

Ezért egy megszívlelendő jó tanács: mielőtt fizetnénk, nagyjábó találjuk ki, hogy mit szeretnénk "belepakolni" (hány szoba, konyha, fürdő, stb...) az épületbe, aztán ezekkel a vágyakkal felvértezve hívjunk ki egy szakembert, aki majd felvilágosít minket, hogy ezekből mi valósítható meg és kb. mennyiért. Én legalábbis ez utóbbit is meg tudom mondani a kivitelezői tapasztalataimra támaszkodva. Egy ilyen helyszíni bejárás 2-3 órát vesz igénybe és a költsége 25.000- Ft körül van. Ennyit érdemes rászánni, még akkor is vagy főleg akkor, ha kiderül, hogy a felújítás meg fogja haladni az anyagi lehetőségeinket.

Majd fel fogom tenni, hogy én mennyi vázlatot készítettem mielőtt a vétel mellett döntöttünk volna.

Amiket meg kell vizsgálni:

  • közműbeállások (víz, villany, csatorna, gáz): ezeknek a bekötése tervezéssel, közműfejlesztési hozzájárulásokkal, kivitelezéssel nem csekély kiadás. Egy gázbeállás mindenestül elérheti a fél millió forintot.
  • meglévő szerkezetek: ezen majd részletesebben is végig megyünk, de tudnunk kell, hogy mit lehet megtartani és mi az, ami kötelezően bontandó.
  • víz és hőszigetelések megléte illetve hiánya
  • nyílászárók állapota
  • villany és gépészeti vezetékek, fűtés rendszer megvizsgálása. Egy modern fűtési rendszer sokkal gazdaságosabban és így olcsóbban üzemeltethető, mint egy 25-30 éves. Az elektromos hálózat hibái életveszélyesek lehetnek illetve érzékeny gépeket, mint a számítógép, tehetnek tönkre.

A festére és burkolatokra most nem térek ki, mert ezt általában mindenki a maga arcára szereti formálni, ezek szemmel is jól kivehetők laikus vásárlók számára is, és a javításuk nem teszi tönkre a családot. (Persze "megfelelő" burkolatokkal itt is tudunk jelentős összegektől megszabadulni.)

Következő alkalommal elkezdek rátérni a konkrét szerkezetekre.

Szólj hozzá!

2015.01.30. 20:01 Nap-Lak

Tervezéstől a beköltözésig

Címkék: vásárlás

Mielőtt elkezdeném a konkrét épület taglalását, pár általános dologra kitérek bemelegítésként.

Ingatlan vásárlás előtt el kell dönteni, hogy hosszú távra vagy csak egy rövidebb időszakra tervezünk ott élni. Én az előbbivel fogok most foglalkozni, hisz mi is úgy tervezzük, hogy ez lesz a végleges otthonunk.

A döntést először indítsuk onnan, hogy mi legyen ez a település. Mindenkinél mások a prioritások, ezek lehetnek a munkahely közelsége, rokonok, szülők a közelben legyenek, ragaszkodás a gyerekkorban megszokott környezethez, jó közlekedés, stb. Először ezt kell magunkban tisztázni.

blog03.jpg

Nálunk ez Budapest, mert itt, illetve ennek a környezetében éltünk a legtöbbet, itt a munka, a család.

A következő, hogy az adott településen belül hol válasszunk lakást, telket, házat. Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy képzeljék el egy mostani napirendjüket, egy 5, 10, 20 év múlva lehetséges életvitelt. Hány gyereket szeretnének, azok hova járnak majd óvodába, iskolába, milyen a tömegközlekedés, bevásárlás, sportolási lehetőségek, stb..., sorolhatnám tovább, ezt mindenki maga döntse sl, hogy mik a főbb szempontok.

 blog04.jpg

Ha mindez megvan, akkor jöhet a szűkebb környék felderítése. Mielőtt ingatlanoshoz fordulnánk, szánjunk rá pár hétvégét (hacsak nem ismerős környékről van szó), hogy bejárjuk a kiszemelt területet. Az ingatlan irodák csak arról tudnak, aki velük szerződésben áll!

Egy trükk: ha találunk egy nekünk tetsző lakatlannak tűnő épületet, a földhivatalból (most már neten keresztül is) le lehet kérni a tulajdoni lapot, azon rajta van a tulajdonosok címe, levélben megkerehetjük őket és tehetünk vételi ajánlatot közvetlenül mi magunk is.

A következő részben elkezdem annak taglalását, hogy én mit néztem meg a konkrét épületen mielőtt megvettük volna...

Szólj hozzá!

2015.01.27. 16:13 Nap-Lak

Tervezéstől a beköltözésig

Címkék: vásárlás

Tisztelt Látogatók!

Egy új fejezetet nyitok a blogban, olyan témát érintve, ami az elmúlt évek megkeresései alapján nagyon sok embert érint. Egy meglévő épület felújítása...

Végigi fogom venni, hogyan válasszunk épületet, mire figyeljünk, hogy megy az építészeti engedélyezés és a legfontosabb: maga a kivitelezés. Ezt egy saját magunknak vett épületen kísérhetik figyelemmel hétről hétre, hogy a rút kiskacsából miként fejlődik egy csodapalota. Persze ez utóbbi túlzás, de sok hasznos ötletet kaphatnak, miként kell egy ilyen nagy munkának nekifogni.

Kezdetnek lássuk a rút kiskacsát:

blog01.jpgblog02.jpg

Szólj hozzá!