HTML

Háztervezés

Építészmérnökként családi házak és társasházak tervezési, kivitelezési, felújítási munkáival foglalkozom. Naponta készítek árajánlatokat kisebb-nagyobb munkákra, amelyekről - úgy gondolom - hasznosak lehetnek annak is, aki az ajánlatkérésig ugyan nem jutott el, de építési, felújítási munkához konkrét árakat keres a költségei tervezéséhez. (Csiky Botond építészmérnök)

Facebook:

Ajánlott oldalak:

Családi ház tervezése, építése: árak, kivitelezési tanácsok

2015.02.18. 12:12 Nap-Lak

Tervezéstől a beköltözésig

Címkék: szakember

Ott tartunk, hogy már kiválasztottuk az ingatlanunkat, be is mentünk, de még csak kerülgetjük, és ez egyelőre maradjon is így. Ilyenkor az szokott lenni a dilemma, hogy mit változtathatunk rajta, mennyibe fog kerülni, milyen rejtett hibák bukkanhatnak a felszínre.

Ezért egy megszívlelendő jó tanács: mielőtt fizetnénk, nagyjábó találjuk ki, hogy mit szeretnénk "belepakolni" (hány szoba, konyha, fürdő, stb...) az épületbe, aztán ezekkel a vágyakkal felvértezve hívjunk ki egy szakembert, aki majd felvilágosít minket, hogy ezekből mi valósítható meg és kb. mennyiért. Én legalábbis ez utóbbit is meg tudom mondani a kivitelezői tapasztalataimra támaszkodva. Egy ilyen helyszíni bejárás 2-3 órát vesz igénybe és a költsége 25.000- Ft körül van. Ennyit érdemes rászánni, még akkor is vagy főleg akkor, ha kiderül, hogy a felújítás meg fogja haladni az anyagi lehetőségeinket.

Majd fel fogom tenni, hogy én mennyi vázlatot készítettem mielőtt a vétel mellett döntöttünk volna.

Amiket meg kell vizsgálni:

  • közműbeállások (víz, villany, csatorna, gáz): ezeknek a bekötése tervezéssel, közműfejlesztési hozzájárulásokkal, kivitelezéssel nem csekély kiadás. Egy gázbeállás mindenestül elérheti a fél millió forintot.
  • meglévő szerkezetek: ezen majd részletesebben is végig megyünk, de tudnunk kell, hogy mit lehet megtartani és mi az, ami kötelezően bontandó.
  • víz és hőszigetelések megléte illetve hiánya
  • nyílászárók állapota
  • villany és gépészeti vezetékek, fűtés rendszer megvizsgálása. Egy modern fűtési rendszer sokkal gazdaságosabban és így olcsóbban üzemeltethető, mint egy 25-30 éves. Az elektromos hálózat hibái életveszélyesek lehetnek illetve érzékeny gépeket, mint a számítógép, tehetnek tönkre.

A festére és burkolatokra most nem térek ki, mert ezt általában mindenki a maga arcára szereti formálni, ezek szemmel is jól kivehetők laikus vásárlók számára is, és a javításuk nem teszi tönkre a családot. (Persze "megfelelő" burkolatokkal itt is tudunk jelentős összegektől megszabadulni.)

Következő alkalommal elkezdek rátérni a konkrét szerkezetekre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztervezes.blog.hu/api/trackback/id/tr877185627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása